Nieuws

Sport- & therapeutisch massagiste Delphine introduceert Equery in de drafsport

Delphine Vandersarren is een erkend sport- en therapeutisch massagiste voor paarden, daarnaast heeft ze een diploma in Animal Rehab Techniques & Sport Coaching. Later specialiseerde ze zich verder in shiatsu, Red light (roodlichttherapie), osteopathie en manuele therapieën zoals EMFR (myofasciale release).

Al van kleinsaf loopt ze rond op Belgische renbanen maar naast de drafsport is Delphine ook actief in de springsport. Door zelf regelmatig geconfronteerd te zijn met blessures, revalidatie, trainingsschema’s en alternatieve therapieën werd haar interesse in revalidatietechnieken steeds groter. Om haar kennis te vergroten, heeft ze een tijdje in Frankrijk en Amerika gestudeerd en gewerkt. 

Ze leerde Equery kennen via Bart Halsberghe, dierenarts orthopedie & revalidatie bij Via Nova, een wetenschappelijk centrum en innovatieve paardenkliniek. Na een Equery relaxsessie waarbij zelf haar actiefste en alertste vluchter haast in slaap viel, zag Delphine onmiddellijk het potentieel als revalidatie- en spieropbouwtool. Momenteel is ze namelijk samen met haar man druk in de weer met het uitbouwen van haar eigen revalidatiecentrum voor paarden, Hof ter Biezen in Poperinge. De officiële opening is voorzien voor mei 2021. Hier wil ze graag klanten uit Frankrijk en België helpen met verschillende alternatieve therapieën en technieken. Hierbij gaat ze eerst na wat de problematiek van het paard is en vervolgens bepaalt ze welke behandeling het beste resultaat zal opleveren.

Binnenkort start ze zelf een klein onderzoek naar de mogelijkheden van Equery op haar 3 dravers. Het unieke gegeven bij dravers is dat ze heel erg jong al worden ingezet voor intensief drafwerk. Ze hebben weinig spieren maar moeten al een stevige prestatie kunnen neerzetten. Met haar eigen onderzoek wil ze nagaan of Equery snel kwalitatieve spieropbouw kan realiseren en de spiertonus kan verbeteren, zonder de gewrichten of pezen te belasten (zoals bij normale trainingen). 

Haar drie dravers zijn:

  • Een 7-jarige hengst met een peesblessure die al een drietal jaar stilstaat op de weide.
  • Een 5-jarige hengst die weinig bespiering vooraan heeft en last heeft van een voet die naar buiten toe draait. Hij staat ondertussen al een jaartje stil op de weide.
  • Een 3-jarige hengst die nog niet zadelmak is en van nul moet starten.

Daarnaast bekijkt ze of de peesblessure kan verholpen worden en/of de loopprestaties van haar dravers verbeteren. Zodra de resultaten bekend zijn, zal ze die publiceren.