Nieuws

Studie van Clare Hawthorne gepubliceerd in Hoefslag

Bekijk hier de studie van Clare Hawthorne, student aan Van Hall Larenstein, in samenwerking met EFM Clinic.
 

Onderzoek EMS-training: sterker en rechter paard.

Als ruiter van een jong paard weet je dat je een paard sterker moet maken om de prestaties beter aan te kunnen, maar ook voorzichtig moet zijn om blessures te voorkomen. Wat als jij met behulp van EMS-training je paard effectief en onbelast kan trainen terwijl hij op de poetsplaats staat? Clare Hawthorne, student aan Van Hall Larenstein, startte een pilotstudie naar dit onderwerp.

Wie regelmatig in de sportschool staat, heeft zich vast wel eens afgevraagd of dat fitter worden niet wat efficiënter kan. Nou, dat kan zeker door middel van EMS (Elektro Musculaire Stimulatie). In een pak met elektro- den ga je sporten. Studies tonen aan dat twintig minuten EMS-training gelijk kan staan aan ongeveer drie uur traditionele krachttraining. Door de elektrische impulsen stimuleer je alle grote spiergroepen tegelijk Door de gelijktijdige activatie wordt het risico op blessures bovendien verminderd, waardoor je effectief en bewust te werk gaat met je training. lets wat we niet alleen in de training van onszelf willen bereiken, maar ook in die van onze paarden. Hoe fijn zou het zijn om onze paarden nog beter te kunnen trainen, ze nog sterker te maken en dat zonder bang te hoeven zijn voor blessures.

Revalidatiepaarden

In veel ziekenhuizen wordt deze EMS-therapie ingezet voor de revalidatie van patienten en dat zette dierenarts Veronique Swagemakers van het EFM Center in Moergestel aan het denken. Inmiddels werkt ze al vele jaren met de pakken van EQUERY die NMES (Neuromuscular Electrical Stimulation) bieden. "Wij gebruiken de EMS om de spieren van het paard op peil te houden tijdens een rustperiode, of om een sportpaard sterker te maken. Met de verschillende programma's kunnen we de spiergroei zo goed mogelijk stimuleren. De voordelen van EMS zijn een sterker, rechter en comfortabeler paard in je training. Zo kun je in de training ervaren dat eon oefening opeens aan beide kanten fijner gaat
 

 

Studies naar EMS

Bij mensen is hier op wetenschappelijke basis al veel over uitgezocht en bij revalidatiepaarden bestaan er ook meerdere studies. Waaronder één uit 2023, waarin een team onder leiding van Kirar een onderzoek deed naar Physical Therapy and Application Methods in Horses'

Daaruit bleek dat NMES bij revalidatie kon zorgen voor verhoging van gewrichtsmobiliteit vermindering van gewrichtsbeperking, verminde ring van oedemen, verhoging van de bloedsomloop, minimalisatie van spieratrofie (spierverlies), verhoging van spierkracht ontwikkeling van sensorisch bewustzijn, vermindering van pijn en correctie van afwijkingen in de gangen. Het effect van deze training op gezonde sportpaarden is echter tot nu toe nog helemaal niet nader bekeken. Tot student Claire Hawthorne tijdens haar stage bij EFM Center besloot om hier een pilotonderzoek naar te starten om eens de echte resultaten aan het licht te brengen.

Wat is EMS?

Voordat we ingaan op het onderzoek eerst iets over EMS in het algemeen. Bij deze vorm van training worden elektrische impulsen toegepast om de spieren en zenuwen te laten samentrekken om zo spiercontracties te simuleren en dus een trainingssessie na te bootsen. Bij paarden kan deze training toegepast worden met behulp van een EQUERY pak. In dit pak zitten aan de binnenkant zes elektroden die gericht zijn op de aan-pak van de brachialis, trapezius, deltoideus, gluteus maximus en biceps femoris als spiergroepen. Tijdens een training kan je met het blote oog zien dat de spieren samentrekken. Eenvoudig gezegd is dit dus een manier om je paard te trainen zonder dat hierbij de benen worden belast. Theoretisch zou de training voor een gelijkmatigere spieropbouw moeten zorgen en een lichaam dat beter is voorbereid om het gewicht van de ruiter te kunnen dragen. Bij mensen blijkt uit eerder onderzoek een krachttoename van 40% bij topsporters. Een goede vervolgvraag zou dus zijn of deze aanpak paarden in de topsport ook kan helpen om zwaardere oefeningen beter uit te voeren.

Jonge dressuurpaarden

Maar eerst focussen ze zich in dit onderzoek op jonge dressuurpaar-den. Het onderzoek richtte zich op zes KWPN-paarden, variërend in leeftijd van vier tot zes jaar (uit elke leeftijds-klasse twee). Gedurende vijf weken kregen drie van de zes paarden NMES-training, terwijl de andere drie paarden dienden als controlegroep. Voor aanvang van het programma werd van alle paarden gegevens verzameld, waaronder lichaamsscores, asymmetriescores en resultaten van de FEI vierjarigenproef die ze voorafgaand aan het onderzoek reden. Deze dressuurproef werd beoordeeld door Jeanette Wolf en Karin Retera.
 

 

De vierjarigentest werd voor alle paarden gekozen omdat deze test specifieke scores bevat in plaats van beweging specifieke scores, wat een breder perspectief biedt voor het beoordelen van de algehele indruk en trainingskwaliteit van het paard. De test is vrij eenvoudig en niet te ingewikkeld voor jonge paarden, zodat de paarden niet overbelast werden voor het doel van de studie Na de test en de metingen ondergingen drie paarden gedurende vijf weken NMES-training. terwijl de controlegroep enkel reguliere training kreeg. Na die periode werden alle paarden opnieuw getest, onder dezelfde voorwaarden. De bedoeling was ook om een hartslagmeting te doen. maar omdat er iets misging tijdens de tweede testdag werd besloten om die resultaten niet in het onderzoek mee te nemen.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van het pilotonderzoek was om het potentieel van NMES-training bij jonge dressuurpaarden te verkennen. Het is bekend dat jonge paarden, vooral in de leeftijd van vier tot zes jaar, baat hebben bij verbeterde coördinatie, balans en voorwaartse drang. Dit laatste begrip verwijst naar de energie en kracht waarmee een paard zich voortbeweegt vooral vanuit de achterhand. Preventie van blessures is cruciaal in de sport, omdat 30% van de dres-suurpaarden tijdens hun carrière te maken krijgt met een kreupelheid. Jonge paarden hebben een goede spierontwikkeling nodig om succesvol te zijn in de sport. Het is dus interessant om te onderzoeken of er bepaalde trainingen zijn die kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling en tegelijkertijd het risico op blessures kunnen verminderen. Door het optimaliseren van spierkracht balans en symmetrie kunnen jonge paarden niet alleen beter presteren. maar ook een langere, blessurevrije carrière tegemoet gaan. Het is dus in het belang van hun welzijn om betere mogelijkheden hiernaar te onderzoeken.

Verschillende programma's

De training van de NMES bestond uit drie fasen: een warming-up van vijf minuten, een krachtprogramma van vijftien minuten en een herstelsessie van tien minuten. Tijdens elke NMES-sessie werden zichtbare spiercontracties waargenomen. Om de consistentie van de resultaten te waarborgen, werden alle NMES-sessies door dezelfde onderzoeker uitgevoerd. Ook werd de intensiteit van de elektrische stimulatie individueel aangepast aan elk paard, aangezien de respons van de spieren kan variëren per leeftijd en conditie.

 

 

 

 

Analyse van asymmetrie

Een belangrijke focus van het onderzoek was het meten van asymmetrie in de beweging van de paarden. Dit werd gedaan met behulp van de Sleip-app, die Al gebruikt om asymmetrie op te sporen op basis van videobeelden. Zowel voor de proeven als het begin van de NMES-training werden video's gemaakt van de paarden in verschillende gangen. De resultaten toonden aan dat de testgroep een lichte verbetering liet zien in asymmetrie, terwijl de controlegroep juist een toename van asymmetrie vertoonde. Dit suggereert dat NMES mogelijk bijdraagt aan een betere balans en symmetrie in de beweging van jonge dressuurpaarden. Naast de asymmetriescores werden ook lichaamsscores verzameld, zoals nek- en borstomvang, lichaamslengte en gewicht. Hoewel er geen directe samenhang werd gevonden tussen de verbeterde prestaties en de toegenomen lichaamsmetingen, toonden de spierconditiescores wel aan dat de spierontwikkeling in de testgroep was verbeterd.

Resultaten onderzoek

Het belangrijkste resultaat van het onderzoek was een toename van 2,5% in de eindresultaten van dressuurproeven bij paarden die NMES-training kregen. Met name de onderdelen stap, galop en perspectief lieten een verbetering van 0,4 punten zien, terwijl de draf met 0,3 punten verbeterde. In beide groepen steeg de submissiescore, maar de controlegroep vertoonde verder geen verbeteringen in andere onderdelen. Wat betreft de asymmetriescores vertoonde de controlegroep een lichte achteruitgang in vergelijking met de testgroep. De lichaamsmetingen van de testgroep bleven gelijk of vertoonden een toename, met uitzondering van de flankomvang, die iets afnam. Vooral de breedte van de nek nam bij de testgroep aanzienlijk toe, met gemiddeld vijf centimeter, terwijl die van de testgroep juist met bijna 1,5% afnam.

 

 

 

Ook de spieren van de paarden in de testgroep vertoonden een verbeterd uiterlijk, volgens de scores voor de spierconditie die door twee dierenartsen werden toegekend. Alle paarden in de testgroep zagen hun scores verbeteren of stabiliseren. Dit onderzoek toont aan dat NMES niet alleen in de revalidatie, maar ook in het verbeteren van prestaties bij gezonde jonge paarden een belangrijke rol kan spelen. Niet alleen wat betreft het verbeteren van scores in een proef, maar vooral ook in de wens om het lichaam van het paard te laten toenemen in spierkracht en het paard symmetrischer te maken.

Startpunt

Toch is dit volgens Clare nog maar een klein onderzoek en wil ze met haar studie vooral een oproep doen tot verdere verdieping naar NMES en de prestaties van jonge paarden.

"Het primaire doel is om een succesvol begin te maken en zo de weg vrij te maken voor interessante vervolgonderzoeken. Ik wist dat ik niet de mogelijkheid had om grotere groepen te onderzoeken en de betrouwbaarheid van de studie zo te vergroten. Voor deze opzet was dat ook niet het doel. Aangezien er nog helemaal geen onderzoek naar is gedaan, hebben we door het werken met NMES-training wel vermoedens wat het bij de paarden doet. Maar echt aantonen konden we dit nooit. Laat dit daarom het startpunt zijn voor gesprekken om prestatiebevorderende ideeën te stimuleren, terwijl blessurepreventie en het welzijn van paarden centraal blijven staan."

Op naar de volgende

Natuurlijk is Clare ook kritisch op haar eigen studie. "Mijn conclusie was dat NMES-training een positief effect heeft op de prestaties van jonge dressuurpaarden, met een significante verbetering van de testresultaten van 2,5%. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, benadrukt de studie ook de noodzaak van verder onderzoek, met name in een grotere populatie paarden. Het huidige onderzoek beperkte zich tot slechts zes paarden, wat de representativiteit beperkt. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op een grotere steekproefomvang en mogelijk ook subgroepen binnen de onderzoekspopulatie. Zo kan het effect van verschillende trainingsregimes naast NMES verder worden onderzocht. Bovendien zou de invloed van NMES op lange termijn kunnen worden geëvalueerd om te zien of de voordelen ook op de lange termijn blijven bestaan. De resultaten bieden een interessante aanzet voor verdere studies naar de prestatiebevorderende effecten van NMES-training bij jonge paarden. Door blessurepreventie en welzijn centraal te stellen, kan NMES-training mogelijk een waardevolle aanvulling vormen op het trainingsprogramma van jonge dressuurpaarden.

 

 

 

Om de studie zelf te ontvangen en in te kijken mag u een mailtje sturen naar info@equery.be met de vraag om de studie door te sturen.